Güneş’te şiddetli patlama: Son 6 yılın en güçlü fırtınası Dünya’yı vuracak
Dünya son yıllarda görülen en güçlü jeomanyetik fırtınayla sarsıldı. Kuzey Amerika‘yı özellikle sert bir şekilde vuran bu fırtına, Türkiye de dahil olmak üzere aurora borealis’in izlenmesini mümkün kılabilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yapılan basın açıklamasına göre, bu fırtına elektronik cihazlarda sorun yaratma potansiyeline sahip.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) güneş patlamasıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Bildiride, jeomanyetik fırtınanın elektronik cihazlarda sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuldu. GPS ile ilgili sorunlar yaşanabileceği de eklendi. Bu tip fırtınalar genellikle Güneş’ten gelen yüklü parçacıklar atmosferle etkileşime girdiğinde meydana gelir ve manyetik fırtınaları tetikleyebilir.
Bu fırtına Dünya’dan 20 kat daha büyük bir noktadan kaynaklanıyor. Bundan birkaç gün önce, bir güneş patlaması doğrudan Dünya’ya doğru muazzam bir parçacık akışına neden olmuştu.
Bu kadar güçlü bir fırtına beklenmiyordu.
Jeomanyetik fırtınaların izini süren bilim insanları bu olayın ardından bir güneş fırtınasının gezegeni vurabileceğini tahmin etmişlerdi. Ancak bu denli güçlü bir fırtınanın meydana geleceğini tahmin etmemişlerdi. Yapılan analizler bu fırtınanın aslında son altı yılın en güçlü fırtınası olduğunu gösteriyor.
Bu aynı zamanda Güneş’in Aralık 2019’da başlayan son evresinde ortaya çıkan en güçlü fırtına. Bu noktada daha önce saatte yaklaşık 2,1 milyon kilometre hızla hareket eden bir dizi güneş fırtınası oluşmuştu.
Güneş’in fırtına döngüsü
Yıldız her 11 yılda bir sakin ya da fırtınalı bir döngüyü tamamlar ve yeni bir döngüye başlar.
Bilindiği üzere Güneş 2019 yılında 25. döngüsüne girmiştir.
Astronomlar Güneş’teki patlamaların giderek artacağını ve birkaç yıl içinde zirveye ulaşacağını söylüyor. Çünkü Güneş şu anda aktif bir evrede bulunuyor.
Güneş fırtınası nedir?
Güneş patlamaları uzaya devasa plazmalar fırlattığında bir koronal kütle atımı (CME) meydana gelir. Bu plazmaların Dünya’nın manyetik alanı ile etkileşime girmesi ve manyetosferde geçici bozulmalara neden olması güneş fırtınaları olarak bilinir.
Güneş lekeleri genellikle çevrelerine kıyasla nispeten soğuk oldukları için karanlık görünen güneş lekelerinde meydana gelir.