Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) kuzey yarımkürede güneş patlamalarının neden olacağı şiddetli bir jeomanyetik fırtına beklediğini açıkladı.
Nadir görülen bu güçlü fırtına 2005 yılından bu yana yaşanan ilk fırtına olacak ve elektronik sistemler için ciddi sonuçlar doğurabilecek.
G4 jeomanyetik fırtına uyarısı
ABD Uzay Hava Tahmin Merkezi ve NOAA’ya göre güçlü bir jeomanyetik fırtına (G4) kuzey yarımküreyi üç gün boyunca vurabilir. Fırtına özellikle elektrik şebekelerinde ve uydu iletişiminde aksamalara yol açabilir.
Biliminsanları fırtınanın Kuzey Işıklarını tetikleyebileceğini söylüyor. Aynı zamanda uydu navigasyon sistemleri ve radyo frekanslarının da bozulabileceği uyarısında bulunuyorlar. Özellikle elektronik ekipman ve iletişim sistemleri etkilenebilir.
Güneş yüzeyindeki patlamaların neden olduğu büyük bir güneş lekesi kümesi olan “3664 bölgesi” jeomanyetik fırtınanın kaynağı olarak tanımlanmıştır. Dünya’dan 16 kat daha büyük olan bu küme, fırtınanın çekim gücünün belirlenmesinde kilit rol oynamaktadır.
Voltaj kontrolü ve uydu sorunları
Yapılan NOAA uyarısına göre, fırtınanın neden olduğu yaygın voltaj kontrol problemleri ve uydu navigasyon sistemlerinde sürtünme, takip ve oryantasyon problemleri yaşanabilir. Bu problemler elektrik sistemlerinde ani kesintilere ve iletişimde aksamalara yol açabilir.
Özellikle kuzey yarımkürede beklenen güçlü jeomanyetik fırtına, elektronik ekipman ve iletişim sistemlerinin etkilenme riskini artırmaktadır. Dolayısıyla gerekli önlemlerin alınması ve gerekirse sistemlerin takviye edilmesi önem taşımaktadır. Herkesin fırtına süresince tedbirli olması ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir.