MEB müfredat değişikliği ne zaman uygulanacak, hangi sınıflarda? MEB yeni müfredat içeriği ve maddeleri
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yüzyılın Türk eğitim modeli kapsamında hazırlanan ve kamuoyunun görüşüne sunulan yeni müfredat taslağında, matematik ile algoritmik hesaplama arasındaki ilişki, matematik öğrenme ve öğretme süreçlerine hizmet edecek şekilde geliştirildi.
AA Muhabirinin taslak öğretim programlarından derlediği ve alan uzmanlarından edindiği bilgilere göre, yüzyılın Türk eğitim modelinde matematiksel yeterlilikler, ilk, orta ve lise düzeylerini kapsayan ve süreç bileşenleriyle modellenebilen yeterlilikler dikkate alınarak belirlendi.
Programda benimsenen beceri, anlam ve ihtiyaç temelli yaklaşım, matematiği korkulacak değil keyif alınacak, ezberlenecek değil keşfedilecek bir konu haline getirmeyi amaçlıyor.
Programın yeni yaklaşımını öğretmenlerin anlamlandırmasına ve sınıf içi uygulamalarını bilgilendirmesine yardımcı olacak her türlü açıklama program metnine dahil edilmiştir.
Yeni programda yer alan beş matematiksel beceri “matematiksel akıl yürütme”, “matematiksel problem çözme”, “matematiksel temsil”, “verilerle çalışma” ve “veriye dayalı karar verme” ile “matematiksel araç ve teknolojilerle çalışma ”dır.
İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim komisyonları matematik öğretim programlarının hazırlanması sürecinde Türkiye’nin Yüzyılın Eğitimi modelinin bütüncül yapısına uygun olarak birlikte çalışmıştır.
Öncelikli olarak ‘sayılar’, ‘geometri’ ve ‘istatistik ve olasılık’ konularının ilkokuldan ortaokula kadar birbiriyle ilişkili ve tutarlı bir şekilde nasıl yerleştirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Ardından komiteler, her seviye için matematik öğrenme hedeflerinin içeriğini belirlemek ve temaları düzenlemek için yatay olarak çalışmıştır.
Örneğin, ortaokul matematik müfredatının öğrenciler için prosedürler açısından sorunlu olan içeriği ortaokula taşınmış, ortaokul düzeyinde daha fazla kavramsal ilişkinin dahil edilmesine izin verilmiş ve müfredatlar arası ilişkileri geliştirebilecek içerik ve yaklaşımlara öncelik verilmiştir.
İlkokul matematik müfredatı
Türkiye’nin Yüzyılın Eğitim Modeli kapsamında geliştirilen yeni ilkokul matematik öğretim programında kazanımlar, öğrencinin matematiksel akıl yürütme ve düşünme becerilerine vurgu yapan bir aşamada sunulmuş, tahminler, zihinsel işlemler ve prosedürler şeklinde devam eden öğretme ve öğrenme uygulamaları yer almıştır.
Daha önceki programlarda ayrı ayrı ele alınan dört işlemden toplama ve çıkarma birlikte sunularak toplama durumu, çarpma ve bölme birlikte sunularak çarpma durumu ortaya konmuştur.
Önceki programda sezgisel karşılaştırma toplama ve çıkarma işlemlerinden sonra verilirken, yeni programda sezgisel karşılaştırma 4 işlemden önce verilerek öğrencilerin 4 işlemle ilgili beceriler ve ilgili öğrenme hedefleri arasında bir köprü kurmaları sağlanmıştır.
Ayrıca, yeni müfredat çocukların sayı duyusu ve kavramlarının gelişimi göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır.
Yeni programdaki öğrenme hedefleri, ilkokul öğrencilerinin görsel geometrik düşünme düzeylerine göre yapılandırılmıştır.
Bu kapsamda, gelişimsel süreç dikkate alınarak, parça-bütün ilişkisine vurgu yapılmış ve öğrencilerin farklı nesne modelleri kullanarak nesnelerin geometrisini anlamalarına yardımcı olmak amaçlanmıştır.
Öğretim ve öğrenme süreci daha somut bir yapıda devam etmiş ve öğrencilerin algılayabildikleri geometrik nesneler temelinde şekillere anlam kazandırılması hedeflenmiştir.
Veri tabanlı araştırma temasında, bilim ve teknolojinin gelişimine bağlı olarak ilkokul birinci sınıftan itibaren istatistiksel araştırma sürecinin tüm aşamaları kullanılmıştır.
İlkokul dördüncü sınıftan itibaren olasılık konusu, çocukların bilişsel ve duyuşsal özellikleri dikkate alınarak en basitinden en karmaşığına doğru işlenmiş ve ortaokulda olasılık gerektiren içeriğin temeli oluşturulmuştur.
Program içeriğinin sadeleştirilmesi kapsamında, kesirler, zaman, sıvıların ölçülmesi, standart ölçme araçlarıyla işlemler, takvim okuma konuları, öğrencilerin ilk yıl yaşadıkları zorluklar nedeniyle birinci yıldan kaldırılarak ikinci yılda öğretilmeye başlanmıştır.
Roma rakamları üçüncü yılda bir öğrenme hedefi olarak ele alınmamış, ancak zaman ölçümü ile ilgili öğretme ve öğrenme uygulamalarına dahil edilmiştir. Beşinci sınıfa sütun grafiği aktarılmış ve alan ölçümü ilkokuldan tamamen kaldırılmıştır. Dört sınıftaki yarıçap doğrusu, düzlem parçası ve yarıçap doğrusu temaları beşinci sınıfa aktarılmıştır. 1. sınıfta anlık sayma (nokta sayma), şekil sayma, kodlama ve algoritmik etkinlikler gibi etkinlikler eklenmiştir. Algoritmalar 3. sınıfta eklenmiştir. Günlük hayatta karşılaşılan denk kesirler ve olasılık durumları 4. sınıfta eklenmiştir.
Konuların içeriği ve öğrenme hedefleri, öğrencilerin gelişim düzeyleri ve matematik disiplininin gerektirdiği öncül-ardıl ve önkoşul ilişkileri gibi ilkeler dikkate alınarak yapılandırılmıştır.
Ortaöğretim matematik müfredatı
Orta öğretim matematik müfredatının geliştirilmesinde, parçalı bir kazanım yapısından bütüncül bir içerik yapısına geçilmiş ve başta matematiksel alan becerileri olmak üzere becerilerin, değerlerin, okuryazarlığın, eğilimlerin, sosyo-duygusal becerilerin entegrasyonuna odaklanan bir müfredat yaklaşımı benimsenmiştir.
Bu program eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme gibi üst düzey becerilerin gelişimini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.
Bu bağlamda, öğrenciler için işlemler açısından sorunlu olan içerikler ortaöğretime aktarılmış, disiplinler arası ilişkileri besleyebilecek içerik ve yaklaşımlara öncelik verilmiştir. Örnek olarak radikal ifadelerle işlemler ortaöğretime aktarılmış, ancak ortaokulda radikal ifadeler bağlamında reel sayılar kümesinin anlaşılmasına ağırlık verilmiştir. Ortaöğretimde büyük önem taşıyan fonksiyon kavramı, doğru ve doğrusal oran kavramlarının bir uzantısı olarak 8. sınıfta yer almaya başlamıştır.
Neredeyse tüm okul seviyelerinde matematiksel kavramların ilişkilendirilmesinde araçlar ve teknoloji kullanılmıştır; veri biliminin artan önemi ve gerçek hayatta, bilim ve teknolojide verilerle çalışma becerisi nedeniyle istatistik ve olasılığa daha fazla vurgu yapılmıştır.
Öğrencilerin algoritmik düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla, dijital çağın talepleri doğrultusunda, matematiksel içerikle ilişkili algoritmalar konusu müfredata eklenmiştir.
Mevcut durumda çok sınırlı bir şekilde sunulan ve bir hesaplama aracı olmanın ötesine geçmeyen işlemlere yönelik olan integral kavramına yer verilmemiş, değişim matematiğinin temel araçları olan limit ve türev temaları daha kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Türeve ilişkin yorum ve çıkarımlara problem çözme odaklı bir yaklaşımla yer verilmiştir.
Limit ve türev kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır.
İntegral kavramının müfredattaki yeri mevcut revizyon çalışmaları ile önemli ölçüde azaltılmış, mevcut haliyle kayda değer bir öğrenmenin gerçekleşmediği ve integral kavramının diğer ortaokul derslerinde kullanılmadığı tespit edilmiştir.
Yeni ortaokul matematik müfredatında limit ve türev kavramları, nicelikler arasındaki değişimleri incelemek için temel araçlar olarak vurgulanmıştır.
Bu kavramlara, beceri temelli bir yaklaşımla, önceki programlara kıyasla daha kapsamlı bir şekilde yer verilmiştir. Lise döneminde, zaten çok sınırlı ve işlem odaklı bir şekilde sunulan integral kavramına yer verilmemiş, limit ve türev kavramları daha kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Yeni öğretim programında, 4 yıl boyunca değişimlerin incelenmesine odaklanan bir yaklaşım getirilmiştir. Bu yaklaşımla üniversitedeki analiz dersleri için sağlam bir temel oluşturulması ve gelecekteki eğitim ve kariyerlerinde ihtiyaç duyacak öğrencilerin integrali bütünüyle öğrenebilmeleri amaçlanmıştır.
YENİ MÜFREDAT TASLAĞI İÇİN TIKLAYINIZ
YENİ MÜFREDAT İÇERİĞİ VE MADDELERİ NELER?
Öğretim Programları Ortak Metni
İlkokul Türkçe Dersi 1,2,3, ve 4. Sınıflar
İlkokul Matematik Dersi 1,2,3, ve 4. Sınıflar
Fen Bilimleri Dersi 3,4,5,6,7 ve 8. Sınıflar
Hayat Bilgisi Dersi 1,2 ve 3. Sınıflar
İnsan Hakları, Vatandaşlık ve Demokrasi Dersi 4. Sınıf
Ortaokul Türkçe Dersi 5,6,7 ve 8. Sınıflar
Ortaokul Matematik Dersi 5,6,7 ve 8. Sınıflar
Sosyal Bilgiler Dersi 4,5,6 ve 7. Sınıflar
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi 8. Sınıf
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 4,5,6,7 ve 8. Sınıflar
Peygamberimizin Hayatı Dersi 5,6,7 ve 8. Sınıflar
Kur’an-ı Kerim Dersi 5,6,7 ve 8. Sınıflar
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 9,10,11 ve 12. Sınıflar
Peygamberimizin Hayatı Dersi 9,10,11 ve 12. Sınıflar
Kur’an-ı Kerim Dersi 9,10,11 ve 12. Sınıflar
Temel Dini Bilgiler Dersi 9. Sınıf
Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Hazırlık, 9,10,11 ve 12. Sınıflar