Boşanma davalarında sıkça gündeme gelen ziynet eşyası konusuna Yargıtay son noktayı koydu. Çiftlerin birbirlerine taktıkları ziynet eşyalarının mülkiyeti konusuna açıklık getiren Yargıtay, bu konuda yeni bir karar aldı. Artık boşanma durumunda ziynet eşyalarının mülkiyeti belirli kriterlere göre değerlendirilecek.
Takıların boşanma davalarında çiftler arasında paylaştırılması konusu giderek artan bir dava kaynağı haline geliyor.
Takılar üzerindeki anlaşmazlıklar boşanma davalarında yeni bir sorun olarak gündemde!
Takılar, duygusal ve maddi değerlerinin yanı sıra evliliğin sembolü olarak da önem taşıyor. Söz konusu sembolik değer, ayrılık sürecinde çiftler için çözülmesi zor bir sorun haline gelebilmektedir. Takıların paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklar, çiftler arasındaki çatışmaların sona ermesini engelleyebilir. Boşanma davaları sırasında birçok çift mal paylaşımı ve çocuk velayeti gibi konularda anlaşmaya varırken, takılar konusunda anlaşamamaktadır.
Takılar genellikle evlilik sırasında alınan veya verilen değerli eşyalardan biridir. Bu yüzden boşanma davaları sırasında kimin hangi takıyı alacağı konusundaki anlaşmazlıklar sıklıkla mahkemelik olabilmektedir.
Altın takılar Yargıtay kararıyla belli kriterlere göre paylaşılacak
Yargıtay’ın düğünlerde takılan altın takılarla ilgili uzun süredir devam eden tartışmalara son noktayı koyan kararı, bu konudaki belirsizliği ortadan kaldırdı. Hukukçu Selin Kırhan’ın CNN Türk’e yaptığı açıklamalara göre, takılan takıların mülkiyeti artık sadece kadına değil damada da ait olabilecek.
Avukat Kırhan şunları söyledi: “Düğünde takılan takılar artık sadece kadına ait olmayacak. Kadına ait olduğuna dair açık bir karar vardı biliyorsunuz. Son olarak Yargıtay içtihat değiştirdi. Bu haber müstakbel gelin ve damatların canını sıkacak cinsten. Temyiz Mahkemesi, gelin tarafından takılan takıların geline, damat tarafından takılan takıların ise damada ait olduğuna hükmetti. Sadece tek bir kriter var. Bu da kişiselleştirme kriteri. Bu ne demek oluyor? Kadına özgü bilezik, küpe ve kolye gibi takılar kadına ait olacaktır. Diğer taraftan damat gümüş, altın vs. takıyorsa bu takılar damada ait olacak.
Takılan takıların kime ait olduğunu belirlemek için düğün video ve fotoğraflarının inceleneceğine dikkat çeken Kırhan, “Ağırlıklı olarak bu düğün video ve fotoğrafları inceleniyor. Buradan bir liste çıkarılıyor. Uzman kuyumcu, bilirkişi ile aynı anda raporlanıyor. Biz de bu rapordan kişileri ve giyilen kıyafetleri ayırt ediyoruz” dedi.
Bu kararla düğünlerde takılan altınlarla ilgili anlaşmazlıkların daha net ve adil bir şekilde çözülmesi amaçlanıyor. Artık takılan takıların kime ait olduğu isnat kriterine göre belirlenecek ve bunun belirlenmesinde kuyumcu bilirkişilerinin raporları da dikkate alınacak.